Üdvözöljük a Digitális Szabadság Bizottság honlapján!

Korunk egyik legnagyobb kihívása,  hogy képesek leszünk-e uralni a  technológiát vagy a technológia  uralja majd az életünket. Különösen  aktuális ez a kérdés az úgynevezett  közösségi média esetében, amely  gyűjti és elemzi személyes  adatainkat, szokásainkat,  viselkedésünket, véleményünket és  fogyasztásunkat azzal a céllal, hogy  befolyásolhassa azokat. Alapvető  kérdésként merül fel, hogy képesek  leszünk-e megtartani személyes  szabadságunkat a digitális térben?  Meg tudjuk-e védeni magunkat,  gyermekeinket, családunkat,  szeretteinket attól, hogy életünket  átláthatatlanul befolyásolják a  technológiai nagyvállalatok? Az online/digitális tér olyan kérdésekkel is szembesít minket, amelyek többek között az adataink biztonságát, a túlfogyasztásra ösztönzés visszaszorítását, valamint egyes piaci szereplők befolyásolási képességét érintik (például a véleménynyilvánítással vagy az információhoz való hozzáféréssel kapcsolatban). 

Éppen ezért hozta létre az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Bizottságot, amely a transznacionális technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul. A Bizottság az állami szervek tapasztalataira építkezve témakörönként megvizsgálja az online/digitális tér szerteágazó kihívásait és szabályozását annak érdekében, hogy az átláthatóság fegyverével vívjuk ki személyes szabadságunk lehetőségét a digitális térben. 

A Bizottság honlapja több fontos célt is szolgál. A honlap látogatója megoszthatja tapasztalatait és felmerülő problémáit a témakör kapcsán, így kihatással lehet a Bizottság munkájára. Emellett a honlapon folyamatosan nyomon lehet követni a Bizottság tematikus üléseit. Ennek érdekében a honlapot minden bizottsági ülést követően frissítjük, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy annak eredményeire és megállapításaira visszajelzést lehessen adni. 

Kiindulásképpen a Bizottság honlapján elérhető egy ún. „Fehér könyv” is, amelyben az Igazságügyi Minisztérium a témakörrel összefüggésben egybegyűjtötte az állami szervek eddig felhalmozott tapasztalatait. 

Kérjük, kövesse figyelemmel munkánkat és ossza meg velünk gondolatait és véleményét! Maradjunk kapcsolatban!