Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke első évértékelő beszédét tartotta az Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán, Brüsszelben.

Az európai bizottsági elnök beszédében külön figyelmet szentelt a digitális technológiának többek között a tekintetben, hogy a világjárvány közepette a modern technológia tette lehetővé, hogy diákok és munkavállalók milliói tanulhassanak és dolgozhassanak otthonról, a vállalatok, gyárak, kormányhivatalok távolból értékesíthessék termékeiket, valamint üzemeltethessenek és nyújthassanak létfontosságú szolgáltatásokat. Ezzel több évnyi digitális innovációnak és transzformációnak lehettünk tanúi, azonban a digitális átalakulás még csak most gyorsul majd be igazán – fűzte hozzá Ursula von der Leyen, majd kijelentette: „évtizedünket Európa digitális évtizedévé kell tennünk.”

Beszédében hangsúlyozta, hogy ki kell alakítani a digitális Európa közös tervét, amely 2030-ra egyértelmű célokat tűz ki például a hálózati összekapcsoltság, a készségek és a digitális közszolgáltatások terén, valamint világos elveket kell követni: a magánélethez és az összekapcsoltsághoz való jogot, a szólásszabadság, a kiberbiztonság és az adatok szabad áramlásának elvét. „Európának digitális téren most kell az élvonalba lépnie – különben nem lesz más választásunk, mint követni másokat, akik majd diktálják a tempót” – emelte ki az európai bizottsági elnök.

A digitális adóztatás kérdése kapcsán Ursula von der Leyen kijelentette: „minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az OECD és a G20-ak keretében megállapodást érjünk el.” Mint elmondta, az igazságos globalizáció megvalósításáért fognak dolgozni, a méltányossághoz és az egyenlő versenyfeltételekhez pedig ragaszkodni kell. 

Az európai bizottsági elnök a témában megerősítette azt is, hogyha bármely megállapodásból hiányozni fog a hosszú távon fenntartható bevételeket biztosító, méltányos adórendszer, akkor Európa jövő év elején ilyen irányú javaslatot fog előterjeszteni. „Azt szeretném, hogy Európa mindenhol a világon a méltányosság előmozdítója legyen” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

A beszéd eredeti változata az alábbi linken érhető el.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ov/SPEECH_20_1655