Az Európai Uniónak és az Amerikai Egyesült Államoknak különböző elképzeléseik vannak arról, hogy hogyan is kellene a Facebooknak, a Twitternek és a Google-nek felügyelnie a közzétett tartalmakat.

Nem ez az első eset, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió máshogy vélekedtek digitális ügyekkel kapcsolatban. Ez a vita ezúttal azonban mélyebbre hatol, egészen a szólásszabadságtól, a közösségi média demokráciában betöltött szerepén át a közösségi vitákba bevezetendő korlátozásokig. Mindhárom kérdésben az Egyesült Államok és az Európai Unió véleménye olyan távol áll egymástól, mint még soha. Míg Trump erőteljesen kitart amellett, hogy ne legyen tartalomkorlátozás, Európában azon folyik a vita, hogy hogyan korlátozzák szigorúbban.
Donald Trump azt szeretné, ha a közösségi médiának semleges szerepe lenne, és bárkinek lehetővé tenné, hogy bármit, bármikor közzétegyen. Ez a hozzáállás teljesen ellentétes azzal, amit az európai politikai döntéshozók megkövetelnek a technológiai óriáscégektől. Brüsszel és a többi európai főváros ugyanis a veszélyes tartalmak közzétételével kapcsolatban olyan jogszabályt alkotott, amely arra kényszeríti a technológiai cégeket, hogy szigorúbban hozzanak szerkesztői döntéseket a közzétett tartalmakkal kapcsolatban. Így tehát a közösségi média két tűz közé került, és, akármelyik szabályrendszer mellett is dönt, kockáztat, hogy elveszíti egyik legnagyobb ügyfelét.


Szerző: Mark Scott

https://www.politico.eu/article/trump-twitter-social-media-europe/