A román országos diszkriminációellenes tanács tízezer lejre (mintegy 700 ezer forintra) bírságolta a Google Románia vállalatot, amiért elektronikus térképalkalmazásában az új bukaresti ortodox székesegyházat, a Nemzet Megváltása Katedrálist (Catedrala Mântuirii Neamului) valakik átnevezték a Nemzet Hülyítésének Katedrálisára (Catedrala Prostirii Neamului Românesc). A tanács egyhangúlag hozta meg a döntést, a testület mind a nyolc tagja a bírságolás mellett döntött.

A parlament alárendeltségébe tartozó testület hivatalból indított eljárást, és megállapította, hogy a Google Románia semmit nem tett a megelőzés érdekében, és nem is értesítette az anyavállalatot az ellenük folyó eljárásról. A bírságról döntő testületi tagok szerint a vállalat megsértette általában a vallási csoportok tagjainak méltóságát, ebben az esetben kifejezetten az ortodoxokét. A Google térképén az adott helyen megjelenő címke az ortodox egyház éles tiltakozását váltotta ki.
Asztalos Csaba, a testület elnöke úgy vélte, ez az eset diszkriminációnak minősül, hiszen egy csoportot megaláztak. Elmondta, hogy felszólították a Google romániai leányvállalatát, közölje netes felületén tíz napon keresztül az ellene hozott elmarasztaló döntés összefoglalóját, és a továbbiakban alakítson ki olyan rendszert, hogy ellenőrizhesse a különböző címkéket és megelőzhesse az ehhez hasonló eseteket.
A vállalat illetékesei azt mondták, hogy nem ők a hibásak a címke megjelenéséért, hanem az írországi anyavállalat.
A román média szerint nem előzmény nélküli ez a döntés. A vitát kiváltó címke májusban jelent meg, de nem először keresztelték át a székesegyházat a Google-térképen: korábban a "pátriárka büszkesége katedrálisnak" és a "korruptak katedrálisának" is elnevezték.
A székesegyház még nincs teljesen befejezve, a 110 méter magas, 38 ezer négyzetméteres impozáns méretű létesítmény megosztotta a közvéleményt, hiszen sokan értetlenkedtek, miért kell ekkora templomot építeni ahelyett, hogy az egészségügyre és oktatásra fordítanák a pénzt. A román ortodox egyház vezetősége azzal érvelt, hogy a régi székesegyházrangú templom túl kicsi, és Bukarestnek szüksége van arra, hogy legyen egy méltó katedrálisa, mint minden európai fővárosnak.

https://index.hu/techtud/2020/06/17/megbirsagoltak_a_roman_googlet_a_nemzet_butitasa_katedralis_miatt/
https://www.euractiv.com/section/all/short_news/google-romania-fined-for-discrimination/