Egy független vizsgálat azért hibáztatta a Facebookot, mert elszaporodott felületén a gyűlöletbeszéd és a téves információ, ami akár a novemberi amerikai választásokra is veszélyt jelenthet.

A vizsgálók szerint a Facebook nem tesz eleget az emberek diszkriminációtól való védelme érdekében, továbbá hátrányosan befolyásolhatja az amerikai választásokat. A Facebooknak döntenie kell, hogy tartható-e a gyűlöletbeszéd és a káros tartalom megközelítése, amely szerint a szólásszabadság értelmében érintetlenül hagyja őket. A Facebook ugyanis nem igazságszolgáltató, így nem fogja szabályozni a politikusok bejegyzéseit sem.
A vizsgálat során többször hibáztatták a Facebookot, mert a szólásszabadságot előbbre a diszkrimináció megelőzése elé helyezi, és nincsen megfelelő infrastruktúrája az állampolgári jogok kezelésére. A vizsgálók a szélsőséges fehér nacionalista tartalomra és a gyűlöletszervezetekre mutattak, mondván, hogy a Facebooknak többet kellene tennie annak érdekében, hogy beazonosítsa és törölje ezeket a bejegyzéseket.

Szerző: Mike Isaac

https://www.nytimes.com/2020/07/08/technology/facebook-civil-rights-audit.html