Hírek

2020. október 15. 16:33

Bident támadta a New York Post, szétcenzúrázta őket a Twitter és a Facebook

A New York Post amerikai lap nyilvánosságra hozta Joe Biden fiának, Hunter Bidennek egyes leveleit a család ukrajnai üzleti kapcsolatairól. Az e-mailekből az tűnik ki, hogy Hunter Biden már egy évvel azelőtt bemutatta apját – aki akkor Barack Obama kormányzatának alelnöke volt 2009 és 2017 között – a Burisma ukrán energetikai cég legfőbb vezetőinek, hogy Joe Biden alelnökként nyomást gyakorolt volna ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

2020. október 13. 16:42

Az amerikai igazságügy kikényszerítené a Google Chrome eladását

Az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice – DOJ) a Google feldarabolását, többek között a Google Chrome üzletág kényszerített eladását fontolgatja – írja az Adweek a Politico cikkére hivatkozva.

2020. október 12. 16:54

Zuckerberg döntött: a holokauszttagadóknak többé nincs helye a Facebookon

Fordulat állt be a Facebook egyik legvitatottabb ügyében: mostantól tiltják a holokauszttagadókat.

2020. október 12. 16:44

Világszerte fogy a levegő a techcégek körül

Miközben az Európai Unión belül a tengerentúli technológiai vállalatokban a monopolhelyzettel fenyegető riválist, Ázsiában inkább a felkapaszkodási lehetőséget látják. Indiában és Kínában ugyanakkor véget vethet a szimbiózisnak, ha egyszer az államilag szponzorált nemzeti IT-cégek erőre kapnak.
Uniós lista a „rossz tanulókról”

2020. október 5. 13:59

Új EU-s szabály jöhet: vége a telefonról letörölhetetlen alkalmazásoknak

Az Európai Unió azt szeretné, ha a felhasználók nagyobb kontrollt kapnának afölött, hogy milyen alkalmazások vannak a készülékeiken. Ha megszavazzák, a gyártók által előre telepített összes appot törölhetjük majd a telefonról.

2020. október 5. 13:52

Amikor a gép ítél a bíró helyett

Valós igény mutatkozik az igazságszolgáltatás digitalizációjára. Itthon még a folyamat elején tartunk, az Egyesült Államokban vagy Kínában azonban már vészjósló jelek mutatnak abba az irányba, hogy eljön a big data alapú, automatikus, gépi döntések kora. A fejlődést bőven kísérik morális dilemmák: kiválthatja-e a mesterséges intelligencia a bíró döntését, nem zárunk-e ki bizonyos csoportokat az igényeik érvényesítéséből, mi lesz az igazságszolgáltatás évszázados alapelveivel? Osztovits Andrást, a Kúria Polgári Kollégiumának bíráját, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető tanárát kérdeztük.

2020. október 2. 12:35

A Twitter, a Facebook és a Google (YouTube) cenzúrája csak a kezdet

Ahogy arról szerdán az Origo is beszámolt, a Twitter közösségi hálózat minden előzetes magyarázat nélkül törölte a magyar kormány hivatalos oldalát. Korábban az amerikai elnök bejegyzéseivel tették ugyanezt. Mi van a háttérben? Interjú Megadja Gáborral, a Századvég Alapítvány vezető elemzőjével.
Mi állhat valójában a Twitter döntése mögött?

2020. október 2. 9:00

Varga Judit: a Digitális Szabadság Bizottság a jogállamisági garanciákat vizsgálja

A Digitális Szabadság Bizottságot nem azért hozta létre tavasszal a kormány, hogy cenzúrázza a Facebookot, hanem hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten - mondta az igazságügyi miniszter egy pénteki budapesti, online is közvetített konferencián.

2020. október 1. 15:50

„Milyen jogállami garanciákat kértek számon a Facebook regionális igazgatóján?” írásbeli kérdésre Varga Judit Facebook posztja

Ezzel a címmel nyújtott be írásbeli kérdést Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

2020. október 1. 14:02

Az iPhone megnyitására kötelezheti az EU az Apple-t

Történelmi jelentőségű változást hozhat el elsősorban az okostelefonok, de számos más eszköz piacára is az Európai Bizottság egy új törvényjavaslata, ami gyakorlatilag az eddigi ún. "zárt kertek" felszámolására, illetve megnyitására kötelezné a technológiai óriásokat. A Digitális Szolgáltatásokról szóló törvény tervezete nem csak a monopol helyzetben lévő, de ún. kapuőr szereppel bíró, illetve stratégiai fontosságú piaci helyzetet elfoglaló cégeket is a versenyt korlátozó szabályai felszámolására kényszerítené.