Az UFC-QueChoisir francia felhasználói egyesület feljelentette az Apple-t, amiért gyűjtötte a zenelejátszó alkalmazásokat használók adatait.

Az egyesület azzal vádolta a céget, hogy visszaélt a felhasználók adataival, és gyűjtötte IP címüket vagy tartózkodási helyüket, anélkül, hogy pontosan meghatározná a felhasználás célját. Eleinte az Apple szerint ezek nem tartoztak a személyes adatok körébe. Kezdetben csak azzal vádolta az egyesület az Apple-t, hogy nem tisztán átláthatók az adatfelhasználással kapcsolatos felhasználási feltételek, a 2018-as GDPR megjelenésével azonban hangsúlyosabbá vált az adatvédelem, ezáltal az UFC-Que Choisir vádja is.
Az ügyben négy év után született döntés. A francia törvényszék elítélte az amerikai céget, aminek, bár nem kell megváltoztatnia a felhasználói feltételeit, fizetnie kell 20 000 euró bírságot és 10 000 euró eljárási díjat az UFC-Que Choisir-nak, továbbá három hónapra közzé kell tennie a teljes bírálatot kezdőlapján.

Szerző: Samuel Kahn

https://www.lefigaro.fr/secteur/high-tech/apple-condamne-en-france-pour-des-clauses-jugees-abusives-dans-itunes-et-apple-music-20200616