Június elsején, Firenzében, az európai unió támogatásával lépett működésbe az Európai Digitális Média Megfigyelőközpont.

A téves információkkal azért kell megküzdenünk, mert egyre inkább veszélyeztetik a demokratikus társadalmakat, azonban, ha fellépünk ellenük, megvédhetjük alapvető jogainkat, köztük a szólásszabadságot is.
A megfigyelőközpont tevékenysége lehetővé teszi, hogy jobban megértsük a téves információk terjedését a világhálón. Az elmúlt hónapok ismét rávilágítottak a súlyos és hátrányos következményekre, amelyekkel a téves információk járhatnak, egészségünkre, a társadalomra, valamint a gazdaságra nézve. A megfigyelőközpont fontos elem lehet, hogy legyőzzük, leleplezzük, megértsük és elemezzük a téves információt Európában. Segítségével megvizsgálhatjuk továbbá, hogy milyen okok rejlenek a téves információterjesztés hátterében, és a közzétételhez használt technikákat, módszereket az irányított keresés során.
Az olyan internetes felületekkel szemben, mint a Facebook és a Twitter, a felmérés érdekében, biztosított a kutatók számára a hasznos adatokhoz való hozzáférés. A médiaoktató szakemberek számára is elérhető a szükséges felszerelés ahhoz, hogy felhívják a társadalom figyelmét a téves információra.


Szerző: Valentina Iorio 

https://www.euractiv.com/section/digital/news/european-digital-media-observatory-launched-in-florence-to-analyse-disinformation/?_ga=2.140240951.526510244.1591346225-88230566.1589977058