Donlad Trump erősebben küzd a közösségi média ellen. Csütörtökön aláírt egy elnöki rendeletet, amely a közösségi média interneten közzétett, korlátlan tartalmak védelemért felelős részeit érinti.

A rendelet az úgynevezett tisztességes kommunikációról szóló, 1996-ban elfogadott jogszabály egyik fejezetének felülvizsgálatáról szól. A törvény 230-as számú szakasza jogi védelmet biztosít a közösségi platformokon elhelyezett tartalmaknak, egyben az üzemeltetők számára lehetőséget ad azok "jóhiszemű" moderálására is.
Trump kijelentette, hogy ez a rendelet megfosztja a jogi védelem lehetőségétől a média azon szereplőit, amelyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat. Közölte azt is, hogy William Barr a szövetségi államok igazságügyi vezetőivel közösen kidolgozza majd a szabályozás részleteit, és biztosítja, hogy ne juthassanak kormányzati támogatások olyan közösségi médiához, amelyeknek tulajdonosai elfojtják a szólásszabadságot.
Az internetes közösségi platformokat működtető vállalatoknak ellenőrizetlen hatalmuk van a cenzúrára, a tartalmak szűkítésére, szerkesztésére, megváltoztatására, elrejtésére, és az állampolgárok egymás közötti, vagy a szélesebb közvélemény kommunikációjának bárminemű virtuális megváltoztatására.
Az elnöki rendelet utasítja a kereskedelmi minisztériumot is, hogy kérje fel a média jogi felügyeletét ellátó Szövetségi Kommunikációs Bizottságot (FCC) az érintett fejezet megvilágítására. A kormányzat továbbá a kongresszus elé terjeszt egy olyan törvénytervezetet, amely az 1996-os törvény bizonyos mértékű módosítását javasolja majd.
A végrehajtó hatalom arra irányítja a ügynökségeit, hogy kérdezzék meg a független szabályalkotókat, és tanulmányozzák ki, lehet-e jobban korlátozni a cégeket, még akkor is, ha a szakértők szerint törvény nélkül nem tehetnek sokat.
Többen úgy vélik, hogy ez a rendelet inkább politikai, mint tartalmi lépés volt. Trump célja, hogy támogatókat szerezzen, miután szidta a Twittert, mert két tweetjét is megjelölték hamisként. Mindkettő arról szólt, hogy a levélben történő szavazás a választások "elcsalásához" vezethet, sőt az egyik bejegyzésben az elnök egyértelműen leszögezte, hogy a novemberi választásokon csalás lesz. A mikroblog-szolgáltató megjelölte a bejegyzéseket, és felhívta a felhasználók figyelmét az információk ellenőrzésének fontosságára.

Szerző: AP writers Amanda Seitz, Barbara Ortutay and David Klepper contributed.

https://www.usnews.com/news/business/articles/2020-05-28/twitter-fact-checks-trump-he-threatens-new-regs-or-shutdown