Az Európai Unió tovább fejleszti a saját digitális szolgáltatásokra kivetett adóját, még akkor is, ha az Egyesült Államok igyekszik megakadályozni a globális megegyezést.

Az Európai Unió nagyon szeretne globális megegyezést a digitális adóval kapcsolatban, de ha szükséges, területi adót fog bevezetni, amely azért időszerű, mert számos technológiai cég csökkentette európai adóit. Mind a felhasználók, mind a szabályozók részéről negatív visszhangot váltanak ki ezek a cégek azzal, hogy az EU jogszabály határait feszegetik. A múltbeli eseményekre hivatkozva Margrethe Vestager kiemelte, hogy a cégek nagy része amerikai.
A közös alapértékek ellenére az Egyesült Államok és az Európai Unió megengedik maguknak, hogy Kínával való kapcsolatuk közéjük álljon, ami komoly gazdasági és politikai következményekkel jár.
Kína nem játszik tisztességesen, és komoly gondok vannak a kölcsönösséggel is a piaci hozzáférés szempontjából. Az Európai Uniót zavarja, hogy Kína letiltja a külföldi cégeket a kormányzati projektekről, miközben feltételezhető, hogy a kínai cégek támogatást kapnak a kormánytól, így az EU-s cégekkel szemben nem fair előnyhöz jutnak a nyíltabb pályázati rendszerekben.
Lehetséges megoldás lehetne egy közös Amerika-Európa „Kereskedelmi és Technológiai Tanács”, így a nyugati hatalmaknak is lenne alkalmuk összehangolni álláspontjukat a Kínai technológiával és kereskedelemmel.


Szerző: Ryan Heath

https://www.politico.eu/article/eu-pushing-ahead-with-digital-tax-despite-us-resistance-vestager-says/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=ec184a4649-EMAIL_CAMPAIGN_2020_06_24_05_10&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-ec184a4649-190552331