Ritkán fordul elő, hogy akkora csapás éri a Bizottságot, mint szerdán a korábban mérföldkőként ünnepelt döntés elutasítása.

A döntés a nagy technológiai cégeket adóztatta volna meg, és leállította volna az országok nemzetközi cégeknek felajánlott speciális elbánását. A bírák teljes egészében megsemmisítették a Bizottság 2016-os döntését, amely Írországot arra kötelezte volna, hogy 13 milliárd eurónyi összeget szedjen be az Apple-től, kamatostul.
Ez egy nagy tragédia a Bizottság nagy tisztelettel övezett Versenyjogi Főigazgatósága számára, amelynek, a Bíróság szerint nem sikerült a megkívánt jogi előírások szerint bizonyítania, hogy az Apple jogtalan előnyhöz jutott. Ez talán még nagyobb tragédia a Bizottság alelnökére, Margrethe Vestagerre nézve, aki egész EU-s karrierjét a technológiai óriások szigorú szabályozására építette. A Bizottság azt az elvet védte, amely szerint a különleges adókönnyítések jogellenes állami támogatások és ez komoly feszültségeket szított az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között, de végül is összeegyeztethetlennek bizonyult Európai Unió jogszabályaival.


Author: Florian Elder

https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-costas-reality-check-commissions-disastrous-day-north-macedonia-results/