A COVID-19-hez kapcsolódó álhírek leküzdésére irányuló, szerdán bejelentett új tervekben az Európai Bizottság először említi Pekinget, mint a koronavírussal kapcsolatos online álhírek forrását, melyek célja a nyugati demokráciák aláásása, a belső megosztottság növelése és a kínai járványkezelésről kialakult kép megváltoztatása.

A járvány kezdete óta Peking a nyugati közösségi média oldalakon agresszíven Kína-párti narratívát terjeszt, amely szerint Európa és az Egyesült Államok kudarcot vallottak a koronavírus kezelése során és Kína a legtöbb országnál jobban vészelte át a krízist.
A Bizottság felszólította a közösségi média vállalatokat, mint például a Facebookot, a Google-t, a YouTube-ot és a Twittert, hogy havonta tegyenek közzé jelentést arról, miként küzdenek a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos félrevezető információkkal. A kínai tulajdonban lévő video streaming alkalmazás, a TikTok várhatóan szintén részt vesz majd a havi jelentésekben.
A technológiai óriásokkal szemben támasztott, nem kötelező érvényű követelmények Brüsszel azon erőfeszítéseinek részét képezik, amelyek célja az online platformokra vonatkozó, az év végére közzéteendő szabályok kidolgozása.
A vállalatokat felhívják, hogy vázolják a megjelenő álhírek típusait és a nem valódi felhasználói tevékenység összehangoltságának szintjét. Emellett adatokat kell szolgáltatniuk az EU számára a koronavírussal kapcsolatos dezinformáció és reklámok korlátozására irányuló tevékenységeikről.
Továbbá a Bizottság most arra is kéri a platformokat, hogy havonta jelentsenek a hiteles tartalmak népszerűsítésére irányuló tevékenységükről; a felhasználók tájékoztatására szolgáló eszközökről és a platform manipulálására tett erőfeszítésekről valamint a COVID-19-hez kapcsolódó hirdetésekről.
Az EU azt akarja, hogy a platformok szorosabban működjenek együtt a kutatókkal és a tényellenőrzőkkel, valamint megállapodjanak az újonnan létrehozott Európai Digitális Média Megfigyelőközponttal a kutatási tevékenységekhez szükséges adatokhoz a magánélet védelmét tiszteletben tartó hozzáférésről.


Szerzők: Mark Scott, Laura Kayali, Laurens Cerulus

https://www.politico.eu/article/european-commission-disinformation-china-coronavirus/