A Facebook, a Google és a Twitter havonta kell, hogy jelentést tegyen arról, miként küzdenek a COVID-19-hez kapcsolódó álhírekkel az Európai Bizottság szerdán bemutatásra kerülő tervei alapján.

Várhatóan a Bizottság szorosabb együttműködésre fog felszólítani a digitális dezinformáció elleni küzdelem terén a nemzetközi partnerekkel, köztük a NATO-val és a G7-csoporttal, miközben szóvá teszi Oroszország és Kína dezinformációs tevékenységét is.
Nem ez az első alkalom, hogy a Bizottság arra próbálja rávenni a technológiai óriásokat, hogy tegyenek többet az álhírek ellen. 2018-ban Brüsszel közzétett egy önkéntes gyakorlati kódexet, amely felszólította a Facebookot, a Google-t és a Twitter-t, hogy rendszeresen tegyenek jelentést arról, miként állítják meg az álhírek terjedését; hogyan távolítják el az automatizált fiókokat; és hogyan növelik az átláthatóságot a platformokon folytatott politikai hirdetések terén.
Az új közlemény ismét felszólítja ezeket a közösségi média vállalatokat, hogy a gyakorlati kódexnek megfelelően járjanak el.
A közlemény tartalmát, amely a platformokra nézve nem kötelező érvényű, még nem véglegesítették, egyes részei továbbra is változhatnak. Például továbbra is kérdés, milyen hatással lenne ez az intézkedés az emberek véleménynyilvánítási szabadságára, mivel a Bizottság arra kéri a szociális média óriásait, hogy esetlegesen a koronavírushoz kapcsolódó egyéni hozzászólások és videók tömegeit távolítsák el.


Szerző: Mark Scott, Laura Kayali, Laurens Cerulus

https://www.politico.eu/article/european-commission-disinformation-social-media/