A koronavírus-válság megerősítette az Egyesült Államok nagy technológiai vállalatait. Az EU Bizottság alelnöke, Margrethe Vestager szigorúbban szabályozná őket, elsősorban a Google-t, a Facebookot és az Amazont.

Margrethe Vestager felhívja a figyelmünket arra, hogy az USA nagy technológiai vállalatainak domináns szerepe egyre nő, és a koronavírus rávilágított arra is, mennyire függünk az amerikai vállalatoktól. A tény, hogy a nagy technológiai vállalatokat megerősítette a Korona-válság, csak sürgetőbbé teszi az egységes szabályok bevezetését a digitális piacokon. Vestager próbálja megakadályozni, hogy az Amazonon, a Google-on és a Facebookon tapasztalt, monopóliumhoz hasonló helyzetek megismétlődjenek az új piacokon.
A dán politikus célja, hogy a nagy internetes vállalatokat a jövőben elszámoltathatóbbá tegye. Ez magában foglalja mind a gazdasági magatartást, mind a közzétett tartalmakat. Az óriáscégek ugyan nem tudják megváltoztatni, hogy kik ők, de megváltoztathatják viselkedésüket. Az internetet európai szinten kellene szabályozni. Az Európai Bizottságnak konkrét elképzelése van arról, hogy milyen lenne az ideális társadalom és gazdaság, ez azonban jelentősen különbözik a nagyobb országokban látottaktól. Európában fontos, hogy a verseny és a demokrácia egyaránt jelen legyen.


Szerző: Tobias Kaiser