A technológiai óriáscégek egyre inkább arra törekszenek, hogy uralják az államhoz tartozó területeket. De vajon helyettesíthetik-e teljesen az óriáscégek az államot? Megfelelne ez így mindenkinek? A Google-höz és a Facebook-hoz hasonló technológiai óriáscégek hatalmas, információs adatbázist birtokolnak hatékony algoritmusok segítségével, amelyek lehetővé teszi a vállalatok fejlődését. Ez a technológiai fejlődés vezetett a személyes adatok veszélyeztetéséhez, aminek következtében az Európai Unió bevezette a GDPR-t. Ez olyan változásokat vont maga után, mint például a fizetési mód, vagy más, a mindennapi élethez szükséges folyamat átalakulása.

Örök dilemma, hogy részesüljenek-e a cégek az államirányítási hatalomból. Gazdasági modellünk megtakarítás központú, míg a vállalatok általában minél nagyobb profitra törekszenek. A legnagyobb gond a nemzetközi technológiai cégekkel kapcsolatban az, hogy gazdasági modelljük az egyszerűségtől és a hirdetésektől függ. Céljuk az, hogy maximalizálják a felhasználók komfortérzetét, és elérjék a várt eredményt szigorú szabályok nélkül.
A klasszikus nemzetállam általában a belpolitikára és a külpolitikára koncentrál, miközben nem fordít elég figyelmet a globális problémák megoldására. Szükségünk van arra, hogy megváltoztassuk a közösséghez való hozzáállásunkat, és üdvözöljük új szereplőit. A nemzetközi technológiai óriáscégek használhatják mind új találmányaikat, mind nyereségüket arra, hogy azokon a területeken segítsenek, ahol az állam arra rászorul. A szerző következtetése tehát az, hogy sem az államnak, sem a technológiai óriáscégeknek nem kellene egyedül irányítaniuk, hanem az együttműködésükre van szükség.


Szerző: Rafal Fabianowicz


https://ajtk.hu/en/research/in-focus/online-2020-1-in-focus-tech-companies-the-new-sovereigns