Arizona állam főügyésze, Mark Brnovich pert indított a Google ellen, azzal vádolva a tech-óriást, hogy a helyadataik gyűjtésével megsérti a felhasználók magánszféráját, mivel akkor is nyomon követi a felhasználókat, amikor azok kikapcsolták az azt lehetővé tevő funkciót.

A kereset szerint az Android okostelefonok gyártója úgy alakította ki a szoftvert, hogy az még profitábilisabbá tegye a hirdetéseket, félrevezetve a felhasználókat a személyes adataikat érintő védelem kiterjedését illetően, ezzel megszegve Arizona állam fogyasztóvédelmi szabályait.
Az ügy/kereset csak a legutóbbi figyelmeztetés, ami a Google adatvédelemhez való hozzáállását illeti: az elmúlt évtized folyamán olyan vádak érték a céget, mint hogy a felhasználók web böngészési szokásait követte, jogosulatlanul szerzett adatokat diákoktól és adatokat gyűjtött a Youtube-on rajzfilmeket néző gyerekekről. Ezen ügyek során az USA-ban kiszabott bírságok több millió dollárra rúgtak, ez azonban eltörpül a világ egyik legnyereségesebb cégének éves bevétele mellett.
A perindításban végződő vizsgálat 2018-ban kezdődött, miután az Associated Press nyilvánosságra hozta a Google helyadatkövetését vizsgáló kutatás eredményeit. Az Android operációs rendszerű okostelefonok általánosságban engedik a felhasználóknak, hogy kikapcsolják a helyadataikat követő funkciót. Azonban, állítja a vádirat, ezek az eszközök továbbra is rögzítettek helyadatokat bizonyos alkalmazásokon és kereséseken keresztül, még akkor is, amikor a helyzetkövetést a felhasználók kikapcsolták. Ahhoz, hogy a felhasználók ne hagyjanak maguk után ilyen digitális lábnyomot, egy második, nehezen megtalálható beállítást kell kikapcsolni. A vádak összecsengenek az ún. privacy szakértők és jogalkotók véleményével, bár a Google korábban állította, hogy a funkciókhoz és az eszközökhöz tiszta/érthető leírást ad, valamint kontrollt, így az emberek ki és bekapcsolhatják őket, és az előzményeiket bármikor kitörölhetik.
A beadvány azt sejteti, hogy a Google más esetekben is megtéveszthette a felhasználóit. A menük nehezen megtalálhatóak, továbbá egyes esetekben megváltoztatták az alapértelmezett tracking beállításokat, anélkül, hogy ehhez a felhasználók hozzájárulását kérték volna, vagy legalább tájékoztatták volna őket. A vád szerint a helyadatok gyűjtése segítette a tech-óriást a még pontosabban célzott hirdetések megjelenítésében, így azt követelik, hogy a cég fizesse vissza az ily módon illegális tevékenységből származó nyereséget, összességében akár több százmillió dollárt.
A Google szóvivője szerint azonban a kereset félreértelmezi/félremagyarázza a cég szolgáltatásait, hangsúlyozva, hogy a termékeikben mindig is voltak adatvédelmi funkciók és a helyadatokhoz erőteljes kontrollt, is biztosítottak.


Szerző: Tony Romm

https://www.washingtonpost.com/technology/2020/05/27/google-android-privacy-lawsuit/