Ursula von der Leyen egy méltányos, digitális adóztatási rendszert javasol

Publikálva: 2020. szeptember 16.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke első évértékelő beszédét tartotta az Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán, Brüsszelben.

Az európai bizottsági elnök beszédében külön figyelmet szentelt a digitális technológiának többek között a tekintetben, hogy a világjárvány közepette a modern technológia tette lehetővé, hogy diákok és munkavállalók milliói tanulhassanak és dolgozhassanak otthonról, a vállalatok, gyárak, kormányhivatalok távolból értékesíthessék termékeiket, valamint üzemeltethessenek és nyújthassanak létfontosságú szolgáltatásokat. Ezzel több évnyi digitális innovációnak és transzformációnak lehettünk tanúi, azonban a digitális átalakulás még csak most gyorsul majd be igazán – fűzte hozzá Ursula von der Leyen, majd kijelentette: „évtizedünket Európa digitális évtizedévé kell tennünk.”

Beszédében hangsúlyozta, hogy ki kell alakítani a digitális Európa közös tervét, amely 2030-ra egyértelmű célokat tűz ki például a hálózati összekapcsoltság, a készségek és a digitális közszolgáltatások terén, valamint világos elveket kell követni: a magánélethez és az összekapcsoltsághoz való jogot, a szólásszabadság, a kiberbiztonság és az adatok szabad áramlásának elvét. „Európának digitális téren most kell az élvonalba lépnie – különben nem lesz más választásunk, mint követni másokat, akik majd diktálják a tempót” – emelte ki az európai bizottsági elnök.

A digitális adóztatás kérdése kapcsán Ursula von der Leyen kijelentette: „minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az OECD és a G20-ak keretében megállapodást érjünk el.” Mint elmondta, az igazságos globalizáció megvalósításáért fognak dolgozni, a méltányossághoz és az egyenlő versenyfeltételekhez pedig ragaszkodni kell. 

Az európai bizottsági elnök a témában megerősítette azt is, hogyha bármely megállapodásból hiányozni fog a hosszú távon fenntartható bevételeket biztosító, méltányos adórendszer, akkor Európa jövő év elején ilyen irányú javaslatot fog előterjeszteni. „Azt szeretném, hogy Európa mindenhol a világon a méltányosság előmozdítója legyen” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

A beszéd eredeti változata az alábbi linken érhető el.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ov/SPEECH_20_1655

Menü

Főoldal

Navigáció