Adatszuverenitás...

Publikálva: 2020. szeptember 2.

“Az európai adatokat Európában kell tárolni és feldolgozni, mert azok Európához tartoznak. Nincs ebben semmi protekcionista ”- jelentette ki Thierry Breton kedden.

És bár Európa elmulasztotta a lehetőséget arra, hogy a magánadatokból üzletet csináljon, arra buzdította a cégeket és szabályozóikat, hogy ne kövessék el ugyanezt a hibát az ipari adatok terén. „Ma 40 zettabájtnyi adat a mi örökségünk. 18 havonta megduplázzuk ezt a számot ”- mondta.
… Ez egyben azt is jelenti: „Nem az a célom, hogy egyetlen céget is betiltsak, hanem az, hogy nagyon világosan elmagyarázzam, mik a szabályaink” - mondta Breton, amikor Donald Trump amerikai elnök TikTokhoz való hozzáállásáról kérdezték, amelyet az USA-ban tiltással fenyegetnek, attól tartva, hogy anyavállalata hozzáférést adhat a kínai kormánynak a felhasználók adataihoz. „A Trump-adminisztrációnak igaza van abban, hogy végre elismeri, hogy az adatoknak vannak tulajdonosaik. De számunkra ez nem új. ” A nyáron a kínai tulajdonban lévő vállalat bejelentette, hogy Írországban adatközpontot épít az Egyesült Királyság és az EU felhasználói adatainak tárolására.
Új vagy sem? Az Európában feldolgozott európai adatok koncepciója talán nem is annyira új "Valami rendkívül fontos változott" - reagált Breton, az EU nagy adatvédelmi szabályozását említve fő tényezőként. „Most minden európai igazgatósági tag személyesen felelős, ha megsértik az adatbiztonságot a cégükben. Ha probléma merül fel, akkor egy bíró megnézi, mi történt az igazgatóságban, és megkérdezi: miért hagytátok, hogy az adatokat kiküldjék? "

Szerző: Florian Eder

https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-thierry-bretons-novel-ideas-travel-in-the-age-of-corona-they-glue-birds-dont-they/

Menü

Főoldal

Navigáció