A mesterséges intelligencia szabályozására minden eddiginél nagyobb szükség van az EU-biztos szerint

Publikálva: 2020. július 15.

"Gyakran kérdezik tőlem, hogy a digitális megoldások a járvány kezelésében játszott szerepe megváltoztatta-e a Bizottság digitális politikáját - túl kritikusak voltunk-e a technológiai vállalatok iránt, túl óvatosak és túl bürokratikusak-e a digitális technológiákkal szemben?" Vetette fel Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az European AI fórumon. "Válaszom erre az, hogy céljaink relevánsabbak, mint valaha."

A Bizottság kettős célja a zöld, és a mindenki számára működő digitális gazdaságra való átállás elősegítése. A mesterséges intelligencia, ha megfelelően fejlesztik ki, csodákat tehet, azonban árthat is: hátrányos megkülönböztetéshez vezethet, és felerősítheti korábban fennálló előítéleteinket és elfogultságainkat. Februárban a Bizottság kiadott egy Fehér könyvet, amelyben különbséget tett a mesterséges intelligencia „magas kockázatú” alkalmazásai, amelyekre új és szigorú szabályokra van szükség, és az „alacsony kockázatú” technológiák között, amelyek kevesebb felügyeletet igényelnek.
A körülbelül 1200  beérkezett visszajelzésre hivatkozva Vestager elmondta, hogy „nyilvánvalóan tudtában vagyunk annak, hogy nem könnyű meghatározni, mely mesterséges intelligencia rendszerek magas kockázatúak, és melyek nem”. Elismerte, hogy ellentétben azzal, amit sok válaszadó hitt, a Bizottságnak sincs kész válasza a kérdésre, és hogy „alapos vitára van szükség e technológia kezelésének módjáról”.


Szerző: Janosch Delcker

https://www.politico.eu/newsletter/ai-decoded/politico-ai-decoded-the-ai-treaty-youve-never-heard-of-a-tech-industry-reckoning-sabre-rattling/; https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/vestager/announcements/opening-message-european-ai-forum_en

Menü

Főoldal

Navigáció