A Facebook kénytelen lesz abbahagyni az EU-adatok továbbítását az Egyesült Államokba

Publikálva: 2020. szeptember 9.

Az ír szabályozó hatóság várhatóan megakadályozza a közösségi média óriását abban, hogy adatvédelmi aggályok miatt továbbítsa az adatokat az Egyesült Államokba.

Írország adatvédelmi felügyelete azt mondta a Facebooknak, hogy hamarosan le kell állítania európai felhasználói adatainak továbbítását az Egyesült Államok felé, mert a közösségi médiaóriás jelenlegi eljárásai sértik az uniós jogszabályokat.

Augusztus elején a Facebooknak azt mondták, hogy az ír adatvédelmi szabályozó ellenőrzi, hogyan továbbítja az adatokat az Egyesült Államokba, két olyan személy szerint, akik ismerik az ügyet, és akik névtelenséget kértek, mert nem voltak felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan beszéljenek.

Nick Clegg, a Facebook vezető lobbistája nyilatkozatában megerősítette Írország várható döntését, mondván, hogy a függőben lévő döntés az egész transzatlanti gazdaságban érezhető lesz.

"A biztonságos és legális nemzetközi adatátvitel hiánya károsíthatja a gazdaságot és akadályozhatja az adatközpontú vállalkozások növekedését az EU-ban" - mondta Clegg. " Amíg további útmutatást nem kapunk, folytatjuk az adatok továbbítását az EUB legutóbbi ítéletének megfelelően."

A Facebooknak még mindig lehetősége van arra, hogy a jogerős ítélet előtt Írország adatvédelmi biztosához forduljon - de a végzés valószínűleg precedenst fog teremteni arra vonatkozóan, hogyan kell az adatok euró-milliárdjait kezelni és átvinni az Atlanti-óceánon.

A végzés arra kényszerítheti a többi tech-óriást, mint pl. a Google-t, hogy gondolják át az EU-adatok továbbítását az Egyesült Államokba, miután a 27 országos tömb legfelső bírósága júliusban kimondta, hogy az Egyesült Államok nem védte kellően az európaiak magánélethez való jogát, amikor az adataikhoz az amerikai nemzetbiztonsági ügynökségek hozzáfértek.

Az adatvédelmi aktivisták régóta azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy helytelenül kezelte az emberek személyes adatait, és számos jogi kihívás, amely utat talált az európai legfelső bírósághoz, megerősítette, hogy Washington nem tekinthető úgy, hogy az EU szigorú adatvédelmi normái értelmében az uniós adatvédelmi jogokat kellően védené.

"A Facebook 2013 óta tudatosan megsérti a törvényeket" - mondta a POLITICO-nak Max Schrems, adatvédelmi aktivista, aki az első panaszt benyújtotta a cég ellen. "Úgy tűnik, most még a DPC sem tagadhatja, hogy a Facebook nemzetközi adatátvitele homokra épül."

A Facebookot érintő adatvédelmi döntés úgynevezett szokásos szerződéses kikötésekhez vagy összetett jogi mechanizmusokhoz kapcsolódik, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy az adatokat az EU-ból a világ más részeire vigyék.

Ezeket a kikötéseket veszélyeztette az Európai Unió Bíróságának júliusi határozata, amely kimondta, hogy a vállalatoknak és az EU nemzeti adatvédelmi ügynökségeinek felül kellett vizsgálniuk, hogy az ilyen adatátviteli mechanizmusok továbbra is törvényesek-e, amikor az Egyesült Államokhoz hasonló országokban nem elegendő az adatvédelem szintje.

Mivel Európa legfelső bírósága úgy döntött, hogy az adatátvitel az Egyesült Államokba már nem jogszerű, Dublin szívesen hozott egy olyan döntést, amelyet a lehető leghamarabb meg lehetett osztani európai kollégáival – mondta egy szintén névtelenséget kérő illetékes személy.

A Facebook ügyében végleges döntés születik, miután a vállalat reagál az ügynökség eredeti határozatára, és miután ezt a döntést megosztották más uniós adatvédelmi hatóságokkal. Ez a végső döntés októberre jöhet ki, bár az is lehetséges, hogy később.

Matt Sanders, a Facebook szóvivője elmondta, hogy a vállalat továbbra is a szokásos szerződéses kikötések használatát tervezi az adatok Európából az Egyesült Államokba történő átviteléhez, hozzátéve, hogy további adatvédelmi intézkedéseket vezetnek be, ideértve az adattitkosítás használatát is, hogy megfeleljenek az európai adatvédelmi előírásoknak. Jogi szakértők szerint egy ilyen megoldás valószínűleg nem jelent megfelelő védelmet a régió törvényei szerint.

Graham Doyle, az ír adatvédelmi biztos szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

Szerző: Mark Scott

https://www.politico.eu/article/facebook-privacy-data-us/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=790ec3746b-EMAIL_CAMPAIGN_2020_09_10_04_59&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-790ec3746b-190552331

Menü

Főoldal

Navigáció