A japán kormány képviselői is az internetes zaklatás elleni fellépést sürgetik, a hivatásos pankrátor és valóságshow szereplő Kimura Hana öngyilkossága után. Mások azonban aggódnak, hogy az erőteljes fellépés a növekvő internetes aktivizmus kárára is válhat.

Kimura a Netflix Ház terasszal (Terrace House) valóságshow legújabb szezonjában szerepelt. Míg a show nemzetközi népszerűsége nagyban köszönhető a klasszikus valóságshow-khoz képest emberibb megközelítésének, a szereplőgárda tagjai ki voltak téve a rajongók online zaklatásának. Kimura hangos, szókimondó személyisége és szokatlan foglalkozása különösen súlyos támadások célpontjává tette őt. Öngyilkosságát megelőző hetekben a Twitteren, az Instagramon és a Facebookon névtelen hozzászólók támadták a megjelenését, viselkedését, „gorillának” hívták, felszólítva őt az „eltűnésre”.
A japán hatóságok évtizedek óta birkóznak az online beszéd szabályozásának kérdéseivel. Az online gyűlölködés áldozatait védő hatályos jogszabályt közel húsz éve fogadták el. A 22 éves valóságshow sztár halálát követően a tisztviselők ígéretet tettek az áldozatok hatékonyabb védelmére tett erőfeszítések növelésére.
Online platformok koalíciója, köztük a Facebookkal, a Twitterrel és a népszerű japán csevegőalkalmazással, a Line-nal, nyilatkozatban jelentette be, hogy mihamarabb lépni fognak, hogy visszaszorítsák a platformokon megjelenő személyes támadásokat, a másokat szándékosan sértegető felhasználók általános letiltását is kilátásba helyezve.


Szerzők: Ben Dooley és Hida Hikari (New York Times); Jessie Yeung és Wakacuki Joko (CNN)

https://www.nytimes.com/2020/06/01/business/hana-kimura-terrace-house.html  

https://edition.cnn.com/2020/05/26/asia/hana-kimura-death-terrace-house-intl-hnk-scli/index.html