A Twitter bejelentése szerint elrendelte az amerikai elnök fiának, hogy töröljön egy tweetet, amiben egy olyan videót tett közzé, amelyben orvosok egy csoportja félrevezető és hamis állításokat tesz a koronavírusról.

Donald Trump Jr. a Fox News tévécsatorna egyik műsorában reagált a történtekre. Azt mondta, hogy nem támogatja a videóban szereplő állításokat, de azt "kötelezően megnézendőnek" nevezte, mivel szembe megy  a „ már egy ideje a torkunkon lenyomott” narratívával.
Trump Jr. képmutatással vádolta  a Twittert, hogy míg az ő tweetjeit cenzúrázza, a kínai tisztviselők következmények nélkül terjesztenek  "dezinformációt" a koronavírusról. "Régóta mondom ezt - tette hozzá az elnök legidősebb fia - az első könyvemet az igazságról és a nagy kaliforniai tech-óriások cenzúrájáról írtam (…) Ha az én fiókomat cenzúrázzák, akkor cenzúrázzák másokét is; ezzel már egy ideje próbálkoznak. ”
"A videót tartalmazó tweetek sértik a Covid-19-el kapcsolatos álhírek terjesztésére vonatkozó szabályainkat" - mondta a Twitter szóvivője a Washington Postnak. Következésképpen a videót tartalmazó tweeteket törölni kell.  Trump fiókját nem függesztették fel, de annak funkcionalitása 12 órán keresztül korlátozott lesz.
Trump elnök is megosztott részleteket a videóból, amely szerint a maszkok és a korlátozások nem szükségesek a vírus terjedésének megakadályozásához, miközben további tweetekben védte a hidroxiklorokin használatát. A Twitter eltávolította a videókat, törölve több olyan tweetet, amelyet Trump elnök is megosztott, valamint a cég a trending topics szekcióban közzétett egy figyelmeztetést a hidroxiklorokin használatának lehetséges veszélyeiről.
A republikánus politikusok és Trump konzervatív támogatói azzal vádolják a közösségi média vállalatokat, hogy cenzúrázzák a konzervatív hangokat és elfogultak a republikánusokkal szemben. Ezeket a vádakat a közösségi média platformok következetesen tagadják.
Az arizonai republikánus párt elnökének szintén korlátozták fiókját, miután megosztotta a videót - erősítette meg a Twitter. Az arizonai republikánusok a fiók korlátozására irányuló döntést „választási beavatkozásnak” nevezték.

Szerző: Rachel Lerman, Katie Shepherd, Taylor Telford (Washington Post); Charles Creitz (Fox News)

https://www.washingtonpost.com/nation/2020/07/28/trump-coronavirus-misinformation-twitter/

https://www.foxnews.com/media/donald-trump-jr-responds-twitter-suspension-hydroxychloroquine