Hónapok óta fejtörést okoz, hogy hogyan is lehetne megakadályozni a járvány ismételt terjedését.

A megoldás egy része egy szűrő és követő rendszer kialakításában rejlik, amely megelőzi, hogy a fertőzött emberek tovább terjesszék a vírust.
Számos európai ország kormánya fordult elektronikus megoldáshoz, és bíztatta lakosságát, hogy töltsék le okostelefonjaikra a Covid követő alkalmazást. Ezek az alkalmazások azonban egy alapvető problémába ütköznek: annak ellenére, hogy ingyenesnek hirdetik őket, fontos tudni, hogy valójában semmi sincs ingyen. A digitális világban többnyire személyes adatainkhoz való korlátlan hozzáféréssel fizetünk, amelyhez néha feliratkozáskor fizetendő pénzösszeg is társul. Habár azt állítják, hogy ezek az alkalmazások nem fedik fel kilétünket, felhasználónevünk alapján a felhasználók könnyen azonosíthatóak. Nem szabad ezt félvállról venni, hiszen orvosi adatainkat szeretnénk (és kell is) megvédeni, ugyanis azok képezik a határt testünk és a külvilág között.
Nem jött létre független vizsgálati rendszer, amely megbizonyosodna arról, hogy használat után orvosi adataink azonnal törlődnek. Nem kerültek bevezetésre új EU-s szabályok arra vonatkozóan, hogy adatainkat továbbadják más felületeknek vagy adatfeldolgozóknak, és díjat vagy büntetést sem szabtak ki szabálysértés esetére. Az Európai Bíróság 2020. július 16-án kihirdetet szabályozása leleplezi az Európai Unió és az Egyesült Államok között létrejött megosztási szerződést, amennyiben nem védi meg az Európai Unió polgárainak adatait. Ez nyíltan annak a jele, hogy jelentősen növelni kellene az Európai Unió adatvédelmi politikáját.

Szerző: Pierre Pozzi Belforti