Szerdán a négy nagy amerikai technológiai vállalat vezetői tanúskodnak a Kongresszus trösztellenes albizottsága előtt, hogy bizonyítsák, működésük nem sérti a piaci verseny szabályait.

Mark Zuckerbergnek (Facebook), Jeff Bezosnak (Amazon), Tim Cooknak (Apple) és Sundar Pinchai-nak (Alphabet, a Google anyavállalata) választ kell adnia a vádakra, miszerint az általuk irányított vállalatok monopolisztikus módon torzítják a piacokat. Ez a négy vállalat nagy mértékben kontrollálja az emberek interneten folytatott tevékenységét: az Amazon bonyolítja az amerikai internetes vásárlások 38%-át, míg legközelebbi versenytársa csak körülbelül 6%-ot ér el; a Google pedig az összes internetes keresés körülbelül 90%-át dolgozza fel.
A közelmúltban a döntéshozók és a törvényalkotók többször aggodalmukat fejezték ki, és a kongresszusi bizottságok is többször meghallgatták a cégek vezetőit. Kritikák szerint ezek a vállalatok olyan mértékű piaci erőfölényben vannak, hogy elfojtják a versenyt és megakadályozzák a versenytársak belépését a piacra. Ha ezek a vádak igaznak bizonyulnak, az amerikai törvények lehetővé teszik a vállalatok feldarabolását a piaci verseny védelme érdekében. Például 1984-ben az amerikai távközlési óriás AT&T-t nyolc kisebb cégre bontották szét ilyen okból.
Egy januári meghallgatás során több kisebb techvállalat állította, hogy a nagy cégek kihasználják méretüket és befolyásukat, és kifogásolható üzleti gyakorlatokat alkalmaznak, hogy elnyomják őket, például innovációik vagy fejlesztéseik ellopásával.
Ez lesz az első alkalom, amikor a négy tech-óriás vezérigazgatói egyszerre tanúskodnak. A vezérigazgatók bizottság elé citálása nem egyszerű: például David Cicilline-nek, az albizottság vezetőjének hivatalos beidézéssel kellett fenyegetnie Jeff Bezos-t, hogy rávegye őt a részvételre - ez lesz az első alkalom, amikor a világ leggazdagabb embere megjelenik a Kongresszus előtt. A republikánus bizottság tagjai szerették volna a Twitter-t vezető Jack Dorsey-t is meghallgatni, a platformot július elején ért súlyos támadással kapcsolatban.
A meghallgatástól azonban nem szabad sokat várni: a fontos fejlemények később következnek, mivel mind a négy vállalat külön trösztellenes vizsgálatok alanya. Ennek a meghallgatásnak a célja valószínűleg az lesz, hogy a vezérigazgatók nyilvánosan elkötelezzék magukat az üzleti gyakorlatuk megreformálására (például a versenyük kivásárlásának abbahagyásával).
Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a monopóliumok létrejötte a piaci törvényszerűségekből fakad: a nagyobb vállalatok a méretgazdaságosságnak köszönhetően jövedelmezőbbé válnak. A kis cégek, mint például a startupok a kezdeti időszakban nyereségesebbek tudnak lenni, mint a nagyvállalatok, azonban ha a vállalkozás életképes, gyakran ugyanazok a nagyvállalatok vásárolják meg őket, amelyekkel esetleg versenybe léphettek volna.

Szerző: Richard Nieva; Kiss Soma Ábrahám

https://www.cnet.com/news/four-of-the-biggest-tech-ceos-are-about-to-be-grilled-by-congress/

https://merce.hu/2020/07/26/szerdan-trosztellenes-bizottsag-ele-citaljak-a-legnagyobb-tech-cegek-vezetoit-az-usa-ban/