A múlt héten az Egyesült Államok csatlakozott, a G7 országok közül az utolsóként, a Global Partnership on AI-hez (GPAI), egy nemzetközi szervezethez, amely vállalatokat és a kormányokat lát el tanácsokkal a mesterséges intelligencia felelősségteljes fejlesztéséhez. Ezzel összefüggésben Michael Kratsios, vezető technológiai tanácsadó közzétett egy véleménycikket a Wall Street Journal-ban.

"Az autoritárius rezsimek jogsértő módon visszaélnek a mesterséges intelligenciával" - írta Kratsios, hozzáfűzve, hogy "mivel a világ kezd felépülni a világjárványból, a nemzeteknek választaniuk kell, melyik szemlélet érvényesül majd a mesterséges intelligencia kapcsán".
Bár a Fehér Ház nem ért egyet Európa mesterséges intelligencia szabályozási terveivel, egy olyan ellenféllel szemében, mint Kína, Washington érdekében áll összefogni Brüsszellel. „A kínai technológiai cégek megkísérelik befolyásolni az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának arcfelismerésre és megfigyelésre vonatkozó nemzetközi szabványait” figyelmeztetett Kratsios.
A Fehér Ház azt akarja, hogy a szövetségesek erőteljesebben lépjenek fel az ITU-nál, hogy  Kína ne legyen képes önállóan meghatározni a szabványokat, amelyeket általában Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia fejlődő nemzetei szakpolitikájukban vesznek át.
Kratsios az új AI-partnerséget az Egyesült Államok korábbi, Kína 5G technológia feletti befolyását korlátozó erőfeszítéseihez hasonlította. A GPAI-n belül a nyugati szövetségeseknek közös választ kell adniuk Kína erőfeszítéseire az AI globális szabályainak megfogalmazására.


Szerző: Michael Kratsios, Janosch Delcker

https://www.wsj.com/articles/artificial-intelligence-can-serve-democracy-11590618319?mod=searchresults&page=2&pos=5 ; https://www.politico.eu/newsletter/ai-decoded/politico-pro-ai-decoded-this-mess-were-in-is-ai-coming-for-reporters-jobs-white-house-pushes-g7-alliance-on-ai-2/