A Covid-19 járvány idején úgy tűnik, virágkorukat élik a megfigyelési technológiák. A StopCovid alkalmazástól, amely azonosítja azokat, akik kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel, a SI-DEP és a Contact Covid kapcsolatkövető rendszereken át a drónokig és intelligens kamerákig – lehetséges, hogy túl messzire mentünk?

Marie-Laure Denis, a CNIL (a francia adatvédelmi hatóság) elnöke szerint ezekről a kérdésekről folytatott élénk vita mutatja a kérdés fontosságát és érzékenységét a civil társadalom és a kormányzat számára. Az elnök rámutatott a CNIL által kért személyes adatokra vonatkozó garanciákra, amelyeket többnyire beépítettek a kontakt-követésre és az egyéb koronavírusokkal kapcsolatos megfigyelésre vonatkozó szabályokba. Azt is kiemelte, hogy a CNIL arra összpontosít, hogy a nyomkövetési megoldások időbeli hatályának lejárta után megszűnjenek, és az összegyűjtött adatok teljes mértékben törlésre kerüljenek.
Az interjú a Health Data Hub (nagy mennyiségű orvosi adat központosítására szolgáló platform, amelyet jelenleg a Microsoft üzemeltet) kérdését is érinti – Denis kiállt azon javaslata mellett, hogy a központot egy európai vállalat üzemeltesse. Tekintettel az orvosi adatok érzékeny természetére és arra a lehetőségre, hogy azokhoz az amerikai hatóságok hozzáférjenek, amennyiben azokat egy amerikai vállalat kezeli, jobb lenne, ha a platformot az EU joghatósága alatt üzemeltetnék. Ez az álláspont egyben üzenetet is küld, hogy a jövőbeli projekteknél jobb, ha nem bízzuk az adatainkat a Google, a Microsoftra vagy társaikra – ezt az aggodalmat sokan, köztük a hatóságok is, osztják.
Végül, az Államtanács által a közelmúltban másodfokon is helybenhagyott, a Google-re kiszabott 50 millió eurós bírság kapcsán az interjú készítője megjegyzi, hogy a CNIL az egyetlen adatvédelmi hatóság, amely a bírságolás GDPR által biztosított eszközét használta. Válaszában az elnök elmondta, hogy jelenleg 150 ügy van folyamatban, míg az elmúlt két évben több mint 80 határozatot hoztak határokon átnyúló ügyekben. Hozzátette, hogy a digitális platformok elleni nagyszabású osztályos keresetek prioritást élveznek, mivel nagyok az elvárások, és az adatvédelmi hatóság feladata a lehető leggyorsabban reagálni.


Szerző: Martin Untersinger

https://www.lemonde.fr/pixels/article/2020/07/03/coronavirus-les-dispositifs-de-surveillance-intrusifs-se-deploient-de-facon-anarchique-alerte-la-presidente-de-la-cnil_6045052_4408996.html