Pár év alatt pedig dollármilliárdokat költöttek az adatvédelemre. Más kérdés, hogy bizonyos ügyekről inkább nem szeretnek beszélni.

A Facebooknál is költenek olyan fejlesztésekre, amik növelik az alkalmazások – így például a Messenger – védelmét. Azt azonban csak a napokban számszerűsítették, mekkora összegről is lehet szó. Erről a The Wall Street Journal írt korábban kiszivárgott információk alapján, de most a Facebook megtörte a csendet és elárult néhány dolgot.

A hivatalos közlés szerint az oldalnál 40 ezer ember dolgozik azon, hogy a szolgáltatások biztonságosan működjenek. Azaz, hogy a megadott információk lehetőleg ne kerüljenek a másik kezébe. Ez a létszám egyébként kifejezetten nagy, a korábbi adatokhoz képest pedig jelentős növekedést takar: 2017-ben még 10 ezer embert foglalkoztattak ilyen beosztásban.

A Facebook jelentéséből az is kiderült, hogy 2016 óta – vagyis a korábbi amerikai elnökválasztással kapcsolatos anomáliák után – 13 milliárd dollárt költöttek arra, hogy az appok kellő védelemmel rendelkezzenek. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy ez az összeg pontosan miként oszlik meg. A cégnél több kellemetlen ügy is borzolta a kedélyeket, mint például a hírhedt Cambridge Analytica adatvédelmi botránya.

A Wall Street Journal által közölt jelentésben egyébként arra is kitérnek, hogy a Facebook csak későn reagált a felületén terjedő, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis hírekre, holott tudták, hogy az ilyen bejegyzések mekkora veszélyt jelentenek. A Facebook erre reagáló közleményében azonban már sokkal pozitívabban tüntetik fel az adatokat: nem azt hangsúlyozzák, hogy mennyi idő után tettek lépéseket valami ellen, hanem hogy azok általánosságban milyen eredményekhez vezettek az oldalon. Nem nehéz kitalálni: szerintük minden nagyszerű.

hvg.hu