Négy EU tagállam (Észtország, Litvánia, Lettország és Szlovákia) koalíciója kritizálta az Unió dezinformáció terjedésének megakadályozása érdekében tett erőfeszítéseit, elégtelennek és alkalmatlannak nevezve a jelenlegi, önszabályozáson alapuló rendszert.

Az EU tagállamainak kritikája ellenére a Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Věra Jourová, dicsérte a gyakorlati kódex képességét arra, hogy a platform-óriásokat a koronavírus járvány alatt a dezinformáció elleni fellépésben proaktívabb megközelítésre sarkallja.
Ugyanakkor, egy a Bizottság megbízásából a közelmúltban készített tanulmány a gyakorlati kódexről felhívta a figyelmet a kódex önkéntes és önszabályozó jellegére (ami megnehezíti a platformok elszámoltatását), javasolva szankciók és jogorvoslati mechanizmusok bevezetését a megfelelés biztosítása érdekében.
A koalíció álláspontja, hogy a blokknak sürgősen ki kell dolgoznia a közösségi média platformokra vonatkozó, dezinformáció elleni szabályozást.
"Ennek a szabályozási keretnek meg kell határoznia az elszámoltathatósági és átláthatósági követelményeket a technológiai cégek és az online platformok vonatkozásában a dezinformációval kapcsolatban, a rosszindulatú online viselkedés elleni küzdelemre összpontosítva, nem pedig a tartalom szabályozására" – áll a dokumentumban.
Az állásfoglalás rávilágít az Oroszország által folytatott dezinformációs kampányok fenyegetéseire, valamint Kína kormányának „propaganda- és befolyásoló tevékenységeire” is. Észtország, Litvánia, Lettország és Szlovákia szerint az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) stratégiai kommunikációs részlegének több forrást kellene befektetnie a szélesebb globális területek lefedésére.
„Ez a földrajzilag szélesebb megközelítés megnyilvánulhatna többek között az EKSZ analitikai képességeinek és az egyes régióknak, saját nyelvükön szóló kommunikációs termékek fejlesztésében” – javasolják a szerzők.


Szerző: Samuel Stolton

https://www.euractiv.com/section/digital/news/eu-code-of-practice-on-disinformation-insufficient-and-unsuitable-member-states-say/

/